Flemish VNV tinnie "Kesterheide 10 Okt 1943"

Flemish VNV tinnie "Kesterheide 10 Okt 1943"

Flemish VNV tinnie "Kesterheide 10 Okt 1943"

  • Product Code:ca48a
  • Availability:In Stock
  • €245

Flemish VNV tinnie "Kesterheide 10 Okt 1943". Tombak construction with soldered on set up. Excellent condition. No repairs, no damage. 

Very unusual tinnie!!! 

78jaar geleden dat het praalgraf van Staf de Clercq een eerste keer geschonden werd door ‘helden’ die zich weerstanders noemden…
In het boek ‘Duurzamer dan graniet – over monumenten en Vlaamse beweging (uitgeverij Lannoo 2003) beschrijft historicus Bruno De Wever de plannen die het VNV had inzake het praalgraf voor Staf De Clercq op de Kesterheide. Het plan voor de bouw van het praalgraf, gemaakt door architect Van De Sompel, bestaat nog en bevindt zich in de archieven van SOMA.
Het terrein was toen al eigendom van het gezin De Clercq. Staf De Clercq werd in 1942 begraven op de begraafplaats in Kester. Op 10 oktober 1943, liet het VNV naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van de partij het stoffelijk overschot herbegraven in het praalgraf op de Kesterheideheuvel. In oktober 1943 startte het VNV een geldinzameling voor de oprichting van een grafmonument. In november 1943 was er al een half miljoen frank opgehaald. Slechts de eerst fase werd afgewerkt. Op het hoogste punt van de heuvel werd een plateau afgeplat van 40 m op 20 m omgeven door een lage muur in baksteen. Centraal werd een grafkelder gegraven, afgedekt met een eenvoudige platte grafzerk in kalksteen. Op het graf werd de bouw ‘in Vlaamse materialen’ (Ijzerzandsteen) voorzien van een Brabantse toren van 12 meter hoog met een pannendak… Die werd, volgens het plan, omgeven door 4 zuilen waarop de belangrijkste data uit de geschiedenis van het VNV zouden gezet worden. Het terrein zou omzoomd worden door treurwilgen. De partij wilde er een politiek bedevaartsoord van maken. Intussen keerden de krijgskansen en het praalgraf werd nooit afgewerkt.
Docent Jeffrey Tyssens (VUB en RUG) beschrijft in het boek de verschillende schendingen (3) van het graf.
In de nacht van 20 op 21 juli werd het graf besmeurd met een hakenkruis en met de woorden ‘RAF’, ‘Leve België’, ‘verrader’.
Op 21 oktober 1944 werd het praalgraf opgeblazen door een verzetsgroep. De deksteen brak in twee, maar bleef verder ongehavend. In de nacht van 4 op 5 mei 1945 werd het opnieuw opgeblazen. Toen werd er een gat geslagen in de grafkelder en werd ook de kist beschadigd. Er volgde toen een schandelijke tocht met het lichaam naar verscheidene drankgelegenheden waarbij ook het lijk geschonden werd…" -FB werkgroep Kesterheide"